Aktualności

16Lis2018

Składamy podziękowania firmie Sage za podarowane oprogramowanie oraz pomoc przy wdrożeniu Sage Kadry i Płace One Payroll. Oprogramowanie to ułatwia zapanowanie nad dokumentacją, w łatwy sposób udostępnia informacje o obowiązujących terminach, wymaganych działaniach, a to wszystko bez względu na formę umowy i rodzaj współpracy.

14Lis2018

Zakończyliśmy kulinarną podróż po świecie. Podróż pełną inspiracji, nowych, często nie znanych nam smaków. Kapitan naszej podróży- p. Agnieszka zaszczepiła w nas chęć dalszego odkrywania smaków świata. Wspominając podróż do Japonii, Stanów Zjednoczonych dotarliśmy dziś do kuchni polskiej, która zadowolić potrafi nawet najbardziej wymagających. Podczas ostatnich zajęć czuliśmy już atmosferę zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Upiekliśmy więc pierniki, które też pięknie udekorowaliśmy.

W imieniu wszystkich uczestników biorących udział w zajęciach podziękowaliśmy pani Agnieszce za fantastycznie prowadzone warsztaty kulinarne. Tym samym mamy nadzieję, że już wkrótce spotkamy się ponownie.

10Lis2018

Z okazji 100-lecia odzyskania Niepodległości, w naszym Ośrodku odbyła się uroczystość „Polska droga do wolności”. Samorząd Uczniowski wprowadził nas w poczucie tożsamości narodowej. Najstarsi uczniowie przedstawili znanych polskich patriotów: J. Piłsudskiego, J. Wybickiego oraz I. Paderewskiego. Od Rady Rodziców uczniowie otrzymali lizaki z flagą Polski oraz tort. O godzinie 11:11 odśpiewaliśmy Hymn Polski

17Paź2018

We wtorek 16 października grupy V, XI i XIII pojechały do Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku na koncert p.t. „Salon Wielkich Polaków”. Był to koncert, którym świętowaliśmy wspólnie 100- lecie odzyskania niepodległości. Zachwyciła nas muzyka wielkich polskich kompozytorów: F. Chopina, S. Moniuszki, I. Paderewskiego. To był wyjątkowy koncert- pełen dumy i wielkiej radości. Przekonaliśmy się, że muzyka jest bardzo potrzebna aby móc świętować. Muzyka może opowiadać o codziennych zwykłych sprawach, ale także przypominać o wielkich historycznych wydarzeniach. Podczas koncertu podziwialiśmy tancerzy, którzy zaprezentowali nam polskie tańce narodowe- poloneza i mazura. Wysłuchaliśmy też pieśni patriotycznych. Największe jednak wrażenie wywarła na nas Orkiestra Reprezentacyjna Marynarki Wojennej w paradnych mundurach, z którą cała sala odśpiewała Hymn Państwowy. Był to bardzo wzruszający moment dla wszystkich.

17Paź2018

W ramach zajęć o leśnej tematyce wychowankowie grupy II wybrali się podziwiać uroki natury do Nadleśnictwa Kamionka na obrzeżach Gowidlina. Była to dla nas nie tylko chwila wytchnienia w zaciszu lasu ale również niesamowita lekcja przyrody. Każdy był podekscytowany znalezionymi zdobyczami, które dla każdego znaczyły coś innego. Las to miejsce pełne wspaniałych przygód, ciekawych śladów zwierząt, niesamowitych gatunków roślin i zwierząt oraz wielu nieotkrytych tajemnic…

14Paź2018

W czwartek w naszym Ośrodku  obchodziliśmy Dzień Edukacji Narodowej. Kilka dni przed uroczystością każdy pracownik wypełnił ankietę na temat siebie i swoich ulubionych rzeczy, dzięki której można było stworzyć kilka słów wstępu o każdej osobie. W tym dniu każdy brał udział w konkurencjach i mógł się wykazać ogromną wiedzą i swoimi umiejętnościami. Za udział w rozgrywce każdy pracownik otrzymał  upominek – swoją karykaturę.

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej Samorząd Uczniowski również złożył życzenia wszystkim pracownikom: wytrwałości, wielu sukcesów i satysfakcji, a także powodzenia w życiu zawodowym i osobistym.

Pod koniec naszej uroczystości Rada Rodziców przedstawiła krótki skecz pt. „Rzepka” Juliana Tuwima. Pokaz ten wzbudził ogromny zachwyt wśród publiczności.  Na zakończenie wszyscy otrzymali piękne róże.

8Paź2018

Dnia 5 października 2018 r. grupa IV wybrała się na wycieczkę do Gołubia, aby podziwiać piękny jesienny krajobraz w Ogrodzie Botanicznym. Była to niezwykła lekcja przyrody, ponieważ w ogrodzie na przestrzeni lat  zgromadzono
ok 6 000 gatunków roślin. Wszystkie rośliny podzielono na działy:  roślin leczniczych, ozdobnych, ekologicznych, arboretum i zadrzewienia. Dowiedzieliśmy się mnóstwo ciekawych rzeczy na temat ziołolecznictwa, poznaliśmy gatunki, które są chronione oraz takie które nas zaskoczyły m. in,. drzewo z epoki dinozaurów. Zdobyliśmy dużo cennej wiedzy, którą wykorzystamy tworząc nasz Zielnik . Pozdrawiamy 😉

5Paź2018

We wtorek wychowankowie grupy V oraz Alan wraz z rodzicami pojechali na wycieczkę do Akwarium w Gdyni. Podziwialiśmy tam piękno podwodnego świata. Różnorodność kształtów i kolorów morskich zwierząt jest naprawdę imponująca. Korzystając z okazji, wybraliśmy się na krótki spacer nad morzem, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć jachty. Natomiast w Gdańskim Centrum Filmowym poczuliśmy klimat dawnych czasów dzięki starym kamerom filmowym oraz samochodom, które kiedyś jeździły po drogach. Mimo wietrznej pogody Gdynia urzekła nas swoim urokiem.

5Paź2018

Dnia 3 października obchodziliśmy w Ośrodku ważną uroczystość. Tego dnia nowi koledzy zostali uroczyście przyjęci w poczet wychowanków naszego Ośrodka. Na wstępie uroczystości starsi wychowankowie wprowadzili kolejno nowych uczniów na aulę, udzielając im kilku cennych rad. Wychowawcy zaprezentowali umiejętności i osobowość swoich podopiecznych, a w kolejnej części uroczystości byliśmy świadkami Ślubowania, jakie złożyli nowi wychowankowie.  Następnie zostali pasowani przez panią Dyrektor na nowych Wychowanków Ośrodka Rewalidacyjno- Wychowawczego w Szklanej. Członkowie Samorządu Uczniowskiego wręczyli nowopasowanym kuferki ze słodkościami. Na rodziców nowych wychowanków również czekało zadanie, z którym poradzili sobie znakomicie. Przygotowane zostało ono przez Radę Rodziców. Tego dnia również nowi pracownicy zostali oficjalnie przyjęci do społeczności ORW. Wszystkim życzymy wielu sukcesów w tym roku szkolnym.

3Paź2018

Grupa IV oraz VI po raz kolejny wzięła udział w zajęciach kulinarnych ARKADIA. Tym razem przenieśliśmy się do kraju, który słynie z fast food, czyli  do Stanów Zjednoczonych. Na zajęciach uczyliśmy się jak przygotować zdrową wersję hamburgera. Na samym początku upiekliśmy pełnoziarniste bułki, a następnie zajęliśmy się doprawieniem i formowaniem mięsa mielonego. Aby było smacznie i zdrowo do naszych hamburgerów dodaliśmy dużo warzyw. Stany Zjednoczone słyną także z czekoladowych słodkości, my również mieliśmy okazję spróbować słodkiej alternatywy dla niezdrowego kremu czekoladowego. Otóż krem którego smakowaliśmy był ze suszonych daktyli, orzechów i kakao, zapewniamy, że był znakomity. Na tych  zajęciach kulinarnych upewniliśmy się, że fast food może być nie tylko smaczny ale również pożywny i zdrowy 😉

Pozdrawiamy 😉